Olijfgaard

Olea prima omnium arborum est !

De olijfboom is de eerste onder alle bomen !

photo 2Olijfbomen bepalen in onze vallei het algemeen uitzicht, zij blijven het ganse jaar hun zilvergrijsgroene bladeren behouden.

Uit de Griekse Oudheid leren we dat de olie een goddelijke oorsprong heeft en dat ze gebruikt werd in de voeding, de geneeskunde en de cosmetica. In Italië werd de olijfboom geïntroduceerd door de Griekse kolonisten en in de 7de eeuw voor Christus hadden de Etrusken er reeds uitgestrekte olijfgaarden. Aan het begin van de Romeinse beschaving was de olijventeelt de belangrijkste activiteit op het platteland.

Ook in de godsdienst werd olie beschouwd als meer dan enkel een product van moeder Aarde. In het Christianisme werd olie verheven tot een van haar symbolen.

Classificatie van de olijfoliën:Scannen0002-124x300

  • – Olie vergine : olie extra vergine, olie vergine en lampolie
  • – Chemisch geraffineerde olie
  • – Ongeraffineerde sansa olie (sansa = restant van uitgeperste olijven)
  • – Chemisch geraffineerde sansa olie

Olijfolie wordt gekeurd op het uitzicht (helderheid, kleur,…), de geur (vluchtige moleculen) en de smaak (zuur, zout, zoet en bitter). De kwaliteitscontrole spitst zich toe op het kontroleren van de aciditeit (hoe lager hoe beter, max. 0,8 % voor olio extra vergine),het peroxidegehalte (hoe lager hoe beter, max. 20 meq O2/ kg olie) en het aantal polyfenolen (bepalen de bewaarbaarheid).

Onze olijfgaard (400 bomen) omvat de soorten frantoio, moraiolo en leccino.

De  olijvenpluk gaat door eind oktober.