Wijn proeven

A day without wine
is like a day without sunshine !

wijnproever-225x300Hieronder volgt een reis van de zintuigen als inleiding tot het bezoeken van de Toscaanse wijnkastelen.

REIS VAN DE ZINTUIGEN.

1. We beginnen met het ZIEN.
Hiermee brengen we de verschillende beelden die wij met wijn associëren samen : de verschillende kleuren in het landschap, de seizoenen en de wijngaarden, de druiven, de wijnkelders, de huidskleur van de wijnmakers.
De “wijnroute doen” is meer dan enkel de wijn ontdekken, het gaat ook over het leren verkennen van de landschappen en van de streek vanwaar de wijn afkomstig is.

2. Het tweede zintuig is het VOELEN.IMG_1645-300x225
Bij het voelen wordt het ganse lichaam betrokken. Een glas wijn proeven raakt ons. Sommige wijnen geven een sensatie van fluweel en hebben een belegen smaak, terwijl andere wijnen ruw aandoen als leder. Bij het proeven van een wijn gaat het over meer dan enkel de smaak, het gaat ook over voelen. We voelen het hout van het wijnvat, de stenen van de wijnkelder en de koelte van het glas.

3. Het derde zintuig is het HOREN.
Denk aan de geluiden die met wijn kunnen verbonden worden. Het knallen van de Champagnekurk, het uitgieten van de wijn in het glas, het klinken van de glazen bij een heildronk, het ruisen van de sprankelende wijnbubbels. De geluiden die wij met wijn associëren doen ons aan feestjes denken, aan samenzijn met vrienden en familie, of gewoon maar aan een goed gezelschap.

4. Het vierde zintuig is de REUK.
Zeer belangrijk bij het proeven van wijn is natuurlijk ook de neus. Het eerste wat we doen bij het openen van een fles wijn is aan de kurk ruiken. Wijn heeft verschillende geuren : fruit, bloemen, groenten, specerijen, mineralen. Nu kan je de verschillende geuren in de wijn beginnen te ontdekken. Ons reukvermogen heeft een zeer lang geheugen, een specifieke geur kan ons aan een persoon die wij heel lang niet ontmoet hebben herinneren. Tezelfdertijd behoudt een rijpe wijn de geur van zijn jeugd.

5. Het vijfde zintuig is de SMAAK.
IMG_14781-300x225Een goede wijn proeven die het terroir nog in zich heeft is een 360-graden ervaring van alle zintuigen samen.

Een bezoek aan een wijngoed ter plaatse verduidelijkt het belang van het “terroir”. Het begrip “terroir” omvat niet enkel het klimaat, de samenstelling van de grond, het landschap rondom, de hoogte boven de zeespiegel, de nabijheid van de zee, maar ook de de cultuur, de geschiedenis en de maatschappelijke verbondenheid van de bevolking. Om die redenen gaat een wijnbezoek steeds gepaard met een bezoek aan de wijngaard zelve.

Spreken over de druivenranken, de soorten druiven, over het leven van de bodem, van zijn samenstelling en van zijn geschiedenis geeft de wijnmaker de gelegenheid zijn passie te uiten voor zijn streek en voor zijn wijn welke je straks zal proeven ! Je krijgt verhalen over de wijnstokken, hun oriëntatie, hun kleuren doorheen de seizoenen en de primaire geuren die in de wijn verborgen (kunnen) zijn. Op die manier leer je niet enkel de kenmerken van een streek en van een gebied kennen, maar ook van een azienda en dikwijls zelfs de geschiedenis van de familie wijnmakers.

De wijn “groeit” in de wijngaard en door een wijnbezoek begrijp je beter het werk en de passie die achter een fles goede wijn schuilgaan.

Een wijnbezoek betekent alleen maar een verrijking van onze wijnkennis !

Indien je geïnteresseerd bent in wijn proeven is Toscane de hemel op aarde. Tientallen wijnkastelen langs de “Wijnroute” openen hun deuren om je te verwelkomen op een rondleiding en een proeverij. En in een kistje wijn zit de ganse ervaring en herinnering aan een mooie vakantie onder de Toscaanse zon verborgen.

Om later thuis de vakantie eens te over te doen !

Voor meer info, zie: