Olijven plukken

All you need is olio di oliva extra vergine

Als de wijnoogst voorbij is en de golvende Toscaanse heuvels gehuld zijn in de typisch prachtige donkerbruine herfstkleuren heerst er een drukte van jewelste in onze Val di Chio.

Het zijn hier “spannende tijden”.

olijvenpluk-nov.2008.-041-300x225Tijdens de periode van de olijvenpluk wemelt het in de vallei van opgewekte mensen, er wordt gezongen en ‘s middags gepicknickt onder de olijfbomen. Met een glaasje Toscaanse wijn uiteraard.

Het plukken van de olijven gebeurt op traditionele wijze en we hebben netleggers, plukkers en olijvenrapers nodig. De grote netten worden onder de bomen gespreid en het plukken zelf gebeurt met de hand of met een raak, vanop de grond of vanop een ladder. Als de boom geplukt is, wordt het net samengevouwen en worden de olijven in een krat gegoten.

En dan op . . . . . naar de volgende boom ! En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Het is gemakkelijk en rustig werk en het zuivert de geest vanzelf bij deze herhaalde bewegingen, uren na mekaar.

‘s Avonds worden onze geplukte olijven naar de olijvenpers (frantoio) gevoerd, waar we de olijvenpluk-nov.2008.-053-300x225goudgele tot frisgroene godendrank uit de pers zien stromen !

Er worden nieuwe contacten gelegd, bestaande vriendschappen worden verstevigd.

Het verwerken van de olijven tot hoge kwaliteitsolie geschiedt in meerdere fasen :
- wassen en ontbladeren
- persen : hier wordt het vlees van de olijven geplet en worden de olijvenpitten gebroken tot gemiddeld 2 – 3 mm diameter. Deze bewerking kan op verschillende manieren gebeuren: traditioneel in een grote kuip met molenstenen, of met metalen hulpmiddelen (konen,hamers,rollen of schijven).
- kneden : door middel van een schoepenrad wordt de geperste massa langzaam gekneed om een homogeen mengsel te verkrijgen.
- extractie: 3 systemen zijn gebruikelijk (onder mechanische of hydraulische druk, door centrifugeren of door laten uitdruipen)
- afscheiding : hier wordt de olie gescheiden van het laatste plantaardig water.

Olijvenpluk-2009-016-300x226Bij al deze bewerkingen dient de temperatuur beneden de 27 graad Celsius gehouden te worden om het etiket koude persing te mogen dragen.

Onze olijfolie ruikt naar versgemaaid gras en zachte kruiden. De evenwichtige smaak is zeer aangenaam matig fruitig en gekruid. Een nasmaak van artisjokken en peper rondt het geheel af op een blijvende wijze.

Er worden “plukweken” georganiseerd om de oogst binnen een zo kort mogelijke periode te laten verlopen, als een soort aangename lichte seizoenarbeid.

Een “plukweek” omhelst 3 of 4 dagen effectief plukken, de andere dagen kunnen er uitstappen in de streek worden gedaan (Cortona, Arezzo, Florence, Siena, . . .) of kan je een wandeling maken in de heuvels rondom Castiglion Fno.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor plukkers !